Celostní strava - Zdravá Gurmánka

Tato přednáška Zdravé Gurmánky je vhodná pro ty, kteří trpí některou potravinovou intolerancí, přemýšlí o přechodu na bezmasou/veganskou stravu nebo jsou již stávajícími vegetariány/vegany, drží bezlepkovou dietu či si jen přejí dozvědět se něco o tom, jak trochu odlehčit a „ozdravit" svůj jídelníček.

Zaměříme se zejména na přechod na zdravou bezmasou a veganskou stravu (ať už kvůli intoleranci, detoxu, odlehčení stravy, hubnutí či z etických důvodů). Povíme si o rostlinných zdrojích zdravé vyvážené stravy neboli jak přirozeně nahradit lepek, mléčné výrobky, maso, čemu se vyhýbat a zmíníme i zdravé tuky. Součástí bude i praktický návod na rychlou a snadnou domácí výrobu rostlinných „mlék“ z oříšků a semínek ke každodennímu použití.

Zdravá Gurmánka je certifikovaná nutriční poradkyně a life style koučka, konzultantka zdravého životního stylu, autorka receptů a webu www.zdravagurmanka.cz, food bloggerka, gurmánka a milovnice zdravého jídla, které je pastvou pro oči, zážitkem pro chuťové pohárky a zároveň lékem pro duši a tělo.

Její webové stránky najdete zde: https://www.zdravagurmanka.cz/

------------------------------------------------------------------------------------------

Charlotte:
V současnosti si více a více lidí začíná uvědomovat spojení mezi stravou, svým zdravím a tím, jak se celkově cítí. Bezlepková strava či veganství, kdy se jedná o vědomé a v případě veganství často zejména etické rozhodnutí, se stávají jakýmsi novým trendem. Vzrůstá ale i počet potravinových intolerancí, kdy si tělo potřebu ke změně vyžádá a ta přichází kolikrát nečekaně ze dne na den. Při intoleranci je z potravy třeba vynechat složky jako maso, mléko, vejce, lepek a další a dochází tak k naprosté změně stravy, kdy jsou lidé najednou zcela bezradní, protože vůbec netuší, jak dosavadní stravu nahradit a jak nové potraviny kombinovat a upravovat. Proto se také tak často setkávám s tím, že se lidé důsledně vyhýbají určité složce potravy (např. lepku, masu či živočišným výrobkům), ale už jim vůbec nepřijde na mysl zkoumat, jestli daná náhražka a zbylé složení nejsou třeba plné éček, nevhodných tuků, cukru či škrobu, jestli výrobek nejen neubližoval zvířátkům, ale aby zároveň byl i prospěšný pro jejich vlastní zdraví. V dnešní době tedy existuje řada paralelních, většinou spolu zatím nepříliš komunikujících výživových směrů, kde cítím, že je velká potřeba tyto styly propojovat a rozšiřovat povědomost i o dalších aspektech zdravé stravy.

Na zdravé stravě jsem vyrostla, 11 let jsem žila v zahraničí a od roku 2005 se stravuji striktně vegetariánsky, poslední 2 roky téměř jenom vegansky. Nějakou dobu jsem byla též raw vegankou a vyzkoušela jsem si i makrobiotiku a další tzv. alternativní výživové směry. Celý život miluji dobré jídlo a ráda si ho s velkým potěšením vychutnávám a to nehledě na momentálně praktikovaný výživový styl. Je pro mě však důležité, aby přívlastek „chutné“ šel ruku v ruce se „zdraví prospěšné“ a zároveň s „eticky zodpovědné“. Z vlastní dlouholeté zkušenosti mohu říct, že vegetariánská i veganská strava může být velmi pestrá a přímo delikatesní, maso ani mléčné výrobky člověku nemusí chybět po zdravotní ani chuťové stránce. Zabývám se nejen stravou, ale celkově zdravým životním styylem a také psychologií výživy. V životě jsem obecně zastáncem celostního (holistického) přístupu - věřím že vše souvisí se vším a že je tedy zcela zásadní, aby pro nás jídlo bylo nejen smyslovým požitkem, ale aby zároveň prospívalo našemu fyzickému i mentálnímu zdraví. Je tedy stejně důležité, co jíme, jako to, jak to jíme. Zcela rezonuji s Hippokratovým výrokem: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem."

------------------------------------------------------------------------------------------

Vstupné: 120 Kč

Pokud se chcete akce zúčastnit, je nutné vstup rezervovat předem na emailu hana.pavlickova@bioobchod.cz. Jen tak si můžeme být jisti, že se naplní kapacita akce.

Platba : na účet 2500336466 / 2010
Do poznámky k platbě napište své jméno a přijímení a Zdravá Gurmánka.

Děkujeme, že nás o své účasti informujete předem. :)

www.vbistro.cz

Termín: 
Středa, Březen 22, 2017 - 17:00